Byline: Rienk Vermij
-
Naar een wetenschapsgeschiedenis in het tijdperk van alternatieve feiten
Nieuwe tijden vragen om nieuwe geschiedenissen. In dit blog presenteert Rienk Vermij (The University of Oklahoma) zijn opzet voor een radicaal nieuwe wetenschapsgeschiedenis. Waar Ad Maas enige tijd geleden al een lans brak voor historisch onderzoek naar alternatieve feiten en maatschappelijke waarheidsbevinding, beoogt Vermij een lange wetenschapsgeschiedenis waarbinnen de ontwikkeling van een morele gemeenschap centraal…
-
Lezen of niet-lezen, dat is de vraag
Onlangs kreeg ik van iemand die kennelijk wat aan mijn gevestigde opvattingen wilde rammelen het boek van Pierre Bayard kado, How to talk about books you haven’t read (2007). Bayard is Fransman, psychoanalyticus en doceert in Parijs Franse literatuur. Die combinatie belooft meestal niet veel goeds, maar het boek is werkelijk heel leesbaar. Daarmee kon…
-
Een pleidooi voor het serieus nemen van de wetenschappelijke revolutie
Historici zijn er tegenwoordig snel bij om kritiek te leveren op het begrip “wetenschappelijke revolutie”. Zij hebben allerlei tegenstrijdigheden en verborgen aannames aan het licht gebracht, maar zijn minder ijverig geweest om uit te leggen in hoeverre het begrip, ondanks die tekortkomingen, nog gebruikt kan worden. Die taak lijkt niettemin nuttiger dan enkel kritiek leveren.…
-
Het belang van afdankertjes
Door Rienk Vermij De geschiedenis van de “wetenschappelijke revolutie”van de zeventiende eeuw wordt veelal beschreven als een opeenvolging van ontdekkingen en nieuwe theorieën. Niemand zal zeggen dat die niet belangrijk zijn, maar zo’n verhaal mist wel een belangrijke dimensie. Want niet alleen wonnen nieuwe ideeën veld, er werden ook oude afgedankt.